Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννη» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο διοργάνωσης της Ημερίδας με θέμα «Ο κύκλος της βίας: από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία», που θα λάβει χώρα αύριο στο Μουσείο Μπενάκη. Συνδιοργανωτές της Ημερίδας είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός «Συμμαχία για την Ελλάδα». Η Ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές του Λος Άντζελες (LAPD), τη Γενική Εισαγγελία της Πολιτείας της Βιρτζίνια και το ίδρυμα «Voice for the Animals».

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης. Επίσης συμμετείχαν η Ειρήνη Μολφέση, Πρόεδρος της Πανελληνίας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και ο Γιώργος Καλούδης, Γενικός Διευθυντής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Συμμαχία για την Ελλάδα». Επιπλέον, παραβρέθηκαν η Michelle Welch, Ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας και Διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων στην Πολιτεία της Βιρτζίνια, καθώς και η Αστυνόμος Α’ Kelly Mulldorfer και ο Επιθεωρητής Hector Sanchez της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λος Άντζελες ( L.A.P.D.). Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ένα περιστατικό με έναν αστυνομικό στην Πρέβεζα και έναν αδέσποτο σκύλο: «Θα σταθώ σε μια εικόνα που εμένα με συγκλόνισε και που συνέβη πριν λίγο καιρό και πέρασε στα ψιλά, την εικόνα ενός δικού μας ενστόλου, δικυκλιστή στην Πρέβεζα, που κατέβηκε από τη μηχανή του για να ξεδιψάσει ένα αδέσποτο. Δεν θέλω με αυτό να φορτίσω συναισθηματικά την εκδήλωση, αλλά το αναφέρω, θέλοντας να αναδείξω ότι μέσα στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχουν οι ίδιες ευαισθησίες που έχουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους. Όμως αυτή η ευαισθησία θα πρέπει να γίνει, να πάρει έναν προσανατολισμό, να μετουσιωθεί σε πολιτική. Αυτή λοιπόν, η αυριανή Ημερίδα έρχεται να δώσει σε εμάς όλο εκείνο το υλικό ή αν θέλετε ένα μέρος εκείνου του υλικού, που θα προσπαθήσουμε να το επεξεργαστούμε και γιατί όχι -με την βοήθεια όλων των εμπλεκομένων, ιδιαίτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού- να αντιμετωπίσουμε, όσο μπορούμε πιο αποτελεσματικά το συγκεκριμένο ζήτημα».

Στη συνέχεια, ο κ. Αναγνωστάκης στάθηκε στο ζήτημα της κακοποίησης των ζώων και της στενής σχέσης που έχει με την ανάπτυξη ενδοοικογενειακής βίας.«Η Ελληνική Αστυνομία τον τελευταίο καιρό, έχοντας εντοπίσει τέτοιου είδους ζητήματα και ενεργοποιώντας με έναν άλλο προσανατολισμό τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές και εκεί που εμείς δεν είμαστε τόσο όσο θα θέλαμε εμφανής ως παρουσία αστυνομική, έχουμε βγάλει τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες. Σε αρκετές από αυτές τις δομές υπάρχει και ένας ψυχολόγος ή κοινωνικός λειτουργός για αυτό ακριβώς το θέμα, δηλαδή για να αντιμετωπίσουμε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που επαναλαμβάνω όμως, ξεκινούν από τα πολύ ανώδυνα, που έτσι φαίνεται αλλά δεν είναι, γιατί η κακοποίηση του ζώου προφανώς και είναι, κατά την προσωπική εκτίμηση και χωρίς να έχει νομική χροιά η τοποθέτησή μου, είναι και αυτό ένα έγκλημα. Έγκλημα που συμβαίνει σε ένα αδύναμο μέρος μιας οντότητας ή αν θέλετε μιας συλλογικότητας, όπως είναι αυτή στην ευρεία έννοια της, η οικογένεια». Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη στάθηκε όμως ιδιαίτερα και σε περιστατικά που έχουν να κάνουν με τα κυνοκομεία. «Έχω μία εμπειρία από διάφορα κυνοκομεία που περιθάλπουν δήθεν τα κακοποιημένα ζώα, αλλά εκεί γίνεται ακόμα μεγαλύτερη δυστυχώς κακοποίηση, όχι σε όλα ευτυχώς, αλλά είχαμε κατά το παρελθόν τέτοιου είδους γεγονότα.

Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να είμαστε αρωγοί στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή στην Ελλάδα, που είναι η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δεν θα έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, πάνω από όλα κακοποίησης ιδιαίτερα παιδιών, που είναι μάλιστα ταυτισμένο και με ένα τραγικό συμβάν που είχαμε πριν λίγες ημέρες, θρηνήσαμε δηλαδή την απώλεια ενός βρέφους, ούτε βεβαίως θα έχουμε και εκείνο το απαράδεκτο δήθεν να ικανοποιούμε τα φιλοζωικά μας αισθήματα, να παίρνουμε για ένα μικρό διάστημα κάποιο ζώο στο σπίτι και μετά από λίγο καιρό, είτε επειδή το βαρεθήκαμε είτε επειδή βγήκε ανυπάκουο ή ζόρικο να το αφήνουμε έξω από την πόρτα μας και να δημιουργείται αυτή η ιστορία των αδέσποτων, που τόσο μας προβληματίζει και μας στιγματίζει ως κοινωνία».

Μολφέση: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι εκεί που κακοποιούνται ζώα, κακοποιούνται και άνθρωποι»

Αίσθηση προκάλεσε με την τοποθέτησή της η Πρόεδρος της Πανελληνίας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, η οποία ανέφερα ότι τα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεσή τους δείχνουν πως «εκεί που κακοποιούνται ζώα, κακοποιούνται και άνθρωποι».

«Ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, ως άνθρωπος που αγαπάει τα ζώα, ως μητέρα, με ρωτάνε πολλές φορές γιατί περνάω όλη μου την ώρα να ασχολούμαι με τα ζώα και αν νομίζω ότι μπορεί, ας πούμε, μια χώρα η οποία δοκιμάζεται οικονομικά, η οποία έχει τόσα προβλήματα, αν μπορεί να κάθεται να ασχολείται με την προστασία των ζώων. Σ’ αυτό θα ήθελα να απαντήσω με τα λόγια κάποιου μεγάλου νομικού που είχα συναντήσει στις Βρυξέλλες, ο οποίος είχε πει: «δείξε μου μία χώρα που η προστασία των ζώων είναι χαμηλή στην ατζέντα και οι άνθρωποι ζούνε καλά».

Τα στοιχεία που θα σας παρουσιάσουμε στην Ημερίδα, οι προσκεκλημένοι από το L.A.P.D. και από την εισαγγελία, θα σας σοκάρουν. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, τεκμηριώνουν δυστυχώς την άποψη ότι εκεί που κακοποιούνται ζώα, κακοποιούνται και άνθρωποι. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουνε από την εφαρμογή του νόμου στην Αμερική και είναι και τα ευρήματα του FBI. Είναι πολύ πιο μαύρα απ’ ότι φαντάζεστε. Μαζί όμως μ’ αυτά τα στοιχεία, το L.A.P.D. και η γενική Εισαγγελία, θα μοιραστούν και την εμπειρία τους στο πως καταπολεμούν αυτά τα εγκλήματα. Η κακοποίηση ζώων που είναι ο προθάλαμος της κακοποίησης ανθρώπων, αν αυτό το καταπολεμήσουμε βοηθάμε στην ουσία και την κοινωνία».

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Γενικός Διευθυντής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Συμμαχία για την Ελλάδα» Γιώργος Καλούδης, ενώ ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, σχετικές διαταγές, στις οποίες αποτυπώνεται με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, τόσο η ισχύουσα νομοθεσία, όσο και η ορθή ακολουθητέα διαδικασία όσον αφορά στην αντιμετώπιση των όποιων περιστατικών κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων.

Επιπρόσθετα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των υφισταμένων περιφερειακών Υπηρεσιών, αιτήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του οικείου Υπουργείου, ανιχνευτές για την αναγνώριση των ιδιοκτητών των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση για τον έλεγχο του βιβλιαρίου υγείας ή του διαβατηρίου και γενικά για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Με άλλα λόγια δηλαδή, η Ελληνική Αστυνομία θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια κάθε σωματείου ή συλλόγου. Και με τις σκέψεις αυτές, επειδή η κακοποίηση – όπως είπε η κυρία Πρόεδρος - των ζώων έχει σχέση, είναι ο προθάλαμος της κακοποίησης ανθρώπων, ευελπιστώ ότι στην αυριανή Ημερίδα θα δώσουμε πολλές απαντήσεις σε διάφορα θέματα».

Αμερικανή Εισαγγελέας Michelle Welch: «Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε δει ότι ο δράστης έχει κακοποιήσει, καταρχήν, ένα ζώο προκειμένου να συμμορφωθεί ένα παιδί»

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε η Michelle Welch, Ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας και Διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων στην Πολιτεία της Βιρτζίνια η οποία μετέφερε τις σχετικές εμπειρίες που έχει από την χώρα της. «Στην θητεία μου έχω δει ιδιαίτερα στο κομμάτι των κυνομαχιών για παράδειγμα ή των κοκορομαχιών, ανθρώπους που έχουν να κάνουν και με τα ναρκωτικά και με πολλά άλλα παρακείμενα και παρελκόμενα εγκλήματα, που είναι πιο σοβαρά.

Έχουμε δει λοιπόν, πάρα πολλές φορές ότι συνήθως το πρώτο χτύπημα δίνεται σε ένα ζώο, προκειμένου να φανεί όλη αυτή η εξουσία που έχει κάποιος. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, έχουμε δει ότι ο δράστης έχει κακοποιήσει, καταρχήν, ένα ζώο προκειμένου να συμμορφωθεί ένα παιδί, είτε η κακοποίησή του αυτή είναι ψυχολογική, είτε είναι σωματική. Πρέπει λοιπόν, να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διερευνούμε αυτές τις περιπτώσεις και σιγά-σιγά αρχίσαμε να κατανοούμε και να ξεκινάμε ένα διάλογο για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να προχωρήσουμε με αυτές τις περιπτώσεις».

Τέλος, το λόγο έλαβε η Αστυνόμος Α’ Kelly Mulldorfer της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λος Άντζελες (L.A.P.D.), η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες, με όλα τα προβλήματα που έχουμε βέβαια στο Λος Άντζελες, θα λέγατε όλοι για ποιο λόγο μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η κακοποίηση των ζώων; Το 2005 όμως είδαμε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της κακοποίησης των ζώων και της ανθρώπινης βίας. Δεν είναι τόσο δύσκολο να ξεπεραστεί αυτή η λεπτή γραμμή και να περάσουμε από την κακοποίηση των ζώων στην κακοποίηση των ανθρώπων.

Έχουμε λοιπόν αρχίσει να διερευνούμε όλα τα περιστατικά κακοποίησης και σκληρής βίαιης μεταχείρισης ζώων, περιπτώσεις κυνομαχιών, περιπτώσεις κοκορομαχιών και αλλεπάλληλες φορές έχουμε βρει ότι υπάρχουν και πάρα πολλά παράλληλα εγκλήματα, που αφορούν μανιακούς δολοφόνους, που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και πολλά άλλα πολύ βίαια εγκλήματα κατά των ανθρώπων. Πιστεύουμε λοιπόν ότι σε αυτήν την Ημερίδα θα μπορέσουμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες από τις καλές πρακτικές που έχουμε για την διερεύνηση τέτοιων άδικων πράξεων.

Ελπίζουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε το σύστημά σας να προσαρμοστεί, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικές τέτοιου τύπου περιπτώσεις από τις Εισαγγελικές Αρχές. Θα σας δώσουμε πάρα πολλές λεπτομέρειες αύριο και για περιστατικά και για διαδικασίες. Να σας ευχαριστήσω όλους που ανοίξατε αυτόν τον διάλογο και που μας καλέσατε εδώ για να σας δείξουμε και εμείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας».

Στην αυριανή Ημερίδα, θα παραστούν η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και στελέχη της από όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας. Ομιλητές θα είναι εκπρόσωποι των Αστυνομικών Αρχών του Λος Άντζελες και της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι των Δικαστικών Αρχών, Ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί επί του θέματος, ενώ θα παρουσιαστούν –για πρώτη φορά στην Ευρώπη– τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου στις ΗΠΑ για την σύνδεση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και το οργανωμένο έγκλημα.


 

Πηγή: NEWS 247

Ημερομηνία: 10/11/2015