Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Εδώ και αρκετά χρόνια, η εφαρμογή του Νόμου στις ΗΠΑ αναδεικνύει σημαντικούς και συνεχείς συσχετισμούς μεταξύ της κακοποίησης των ζώων, της ενδοοικογενειακής βίας και άλλων βίαιων εγκλημάτων. Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τώρα την κακοποίηση σε βάθος.

Οι Ειδικές Αστυνομικές Μονάδες, που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ κατόπιν απαίτησης των πολιτών, για να αντιμετωπιστεί η βία κατά των ζώων αποδείχτηκαν το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης και προστασίας της ίδιας της κοινωνίας.

Στην ημερίδα "Ο Κύκλος της βίας, από την κακοποίηση ζώων στην ενδοοικογενειακή βία", αξιωματικοί του Los Angeles Police Department (L.A.P.D.) και η ΠΟλιτειακή Αντιεισαγγελέας της Virginia παρουσίασαν την εμπειρία τους και τα στοιχεία, που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου στις ΗΠΑ:

  • Η βία κατά των ζώων είναι ένδειξη σοβαρής συναισθηματικής διαταραχής και συνδέεται απόλυτα με την ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση παιδιών ή ηλικιωμένων.
  • Συνδέεται επίσης, με διατάραξη κοινής ησυχίας, διαρρήξεις, βιαιοπραγίες, ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες.
  • Το ζώο είναι συχνά το πρώτο θύμα της ενδοοικογενειακής βίας και παραδειγματισμός, για να "συμμορφωθούν" τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
  • το 71% των γυναικών που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες για θύματα κακοποίησης κατέθεσαν, ότι ο σύντροφός τους τραυμάτισε ή σκότωσε το κατοικίδιό τους.
  • Το 25-40% των κακοποιημένων γυναικών δεν εγκαταλείπουν το σπίτι γιατί φοβούνται τι θα συμβεί στο κατοικίδιό τους εάν φύγουν.
  • τΟ 85,4% των γυναικών και το 63% των παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν βιώσει επεισόδια κακοποίησης κατοικίδιου.
  • Το 62-76% των κακοποιήσεων ζώων συμβαίνουν μπροστά σε παιδιά.
  • Το 32% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που είχαν κατοικίδιο ανέφεραν ότι το παιδί το θεί για άλλα εγκλήματα.

Οι κυνομαχίες συνδέονται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα. Αποτελούν χώρο γενικευμένης εγκληματικότητας και πρέπει να διερευνώνται και να διώκονται πολύ αποφασιστικά. Συνδυάζουν οργανωμένη κακοποίηση και βασανισμό ζώων με τζόγο, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ναρκωτικά, συμμορίες και όπλα.

Κατά συρροή δολοφόνοι

Οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι βασάνιζαν και σκότωναν ζώα, πριν στραφούν σε ανθρώπινα θύματα.

Ο Jeffrey Dahmer, που βασάνισε και σκότωσε 17 αγόρια, έφαγε τη σάρκα τους και βίασε τα πτώματά τους, άρχισε μικρός κόβοντας κεφάλια ζώων και παλουκώνοντάς τα σε ξύλα. Η μακελάρης Brenda Spencer της οποίας ο πατέρας ήταν βίαιος και αλκοολικός, έκαιγε ζωντανά σκύλους και γάτες. Οι έφηβοι του σχολείου Columbine, που δολοφόνησαν 13 παιδιά και τραυμάτισαν άλλα 23, πριν αυτοκτονήσουν, συνήθιζαν να βασανίζουν ζώα μπροστά στους συμμαθητές τους. Ο Ted Bundy, που σκότωνε και βίαζε νεαρά κορίτσια, ο "Στραγγαλιστής της Βοστώνης" είχε, επίσης, ιστορικό κακοποίησης ζώων.

Κάθε φορά τα σημάδια υπήρχαν, και αν η συσχέτιση είχε γίνει νωρίτερα, θα είχε αποφευχθεί το μακελειό.

Ο δράστης-παιδί

"Το πιο επικίνδυνο πράγμα, που μπορεί να συμβεί σε ένα παιδί, είναι να σκοτώσει ή να βασανίσει ένα ζώο και να μην τιμωρηθεί για αυτό," έγραψε η σημαντικότερη κοινωνιολόγος της Αμερικής Μάργκαρετ Μηντ.

Τα παιδιά δε βασανίζουν ή σκοτώνουν ζώα στα καλά καθούμενα, επειδή έτσι γεννήθηκαν. Είναι επίκτητη συμπεριφορά: σημαίνει ότι το ίδιο το παιδί είναι θύμα βίας και την αναπαράγει ή την εκτονώνει σε ένα ζώο. Είναι η στιγμή που πρέπει να παρέμβει η αστυνομία, για να σπάσει τον κύκλο της βίας.

Το FBI χαρακτηρίζει την κακοποίηση ζώων, έγκλημα κατά της κοινωνίας

Το 2015 το FBI κατατάσσει την κακοποίηση ζώων στα σοβαρότερα κακουργήματα, χωρίζοντάς την σε 4 υποκατηγορίες:

  • Απλή μέχρι ακραία παραμέληση.
  • Εσκεμμένη κακοποίηση και βασανισμός.
  • Οργανωμένη κακοποίηση (κυνομαχίες).
  • Σεξουαλική κακοποίηση (Οι δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων αναρτώνται στο διαδίκτυο).

Από 1/1/2016, θα συγκεντρώνονται στοιχεία σε εθνικό επίπεδο.

Η κακοποίηση πρέπει να διερευνάται για να:

  • Σπάει ο κύκλος της βίας.
  • Προλαμβάνονται αποτρόπαιες συμπεριφορές.
  • Αυξάνεται η ασφάλεια για την κοινωνία και τα ζώα.
  • Υπηρετείται η δικαιοσύνη.

Οι συνέπειες αν δεν διερευνάται η κακοποίηση:

  • Αποθρασύνονται οι δράστες.
  • Δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, αυξάνεται η βία, δημιουργώντας ανασφάλεια στην κοινωνία.
  • Σεν καταγράφονται τα εγκλήματα στο ποινικό μητρώο των δραστών.
  • Χάνεται η δυνατότητα να προλάβει η αστυνομία χειρότερα εγκλήματα.

Πώς γίνεται η διερεύνηση της κακοποίησης

"Όταν καλούμαστε σε περιστατικό κακοποίησης ζώου - είτε αυτή συμβαίνει εντός σπιτιού είτε εκτός, είτε πρόκειται για κατοικίδιο είτε για άλλο ζώο - δεν κοιτάζουμε απομονωμένα το περιστατικό, αλλά ψάχνουμε σε πολλαπλά επίπεδα για προβλήματα ψυχικής υγείας, ενδοοικογενειακής βίας και άλλα εγκλήματα, ανακρίνοντας όλο το περιβάλλον του δράστη (οικογένεια, γείτονες, χώρο εργασίας...)". Captain Mulldorfer, LAPD.

Στην κακοποίηση ζώων, όπως και στην ενδοοικογενειακή βία, η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων είναι το κλειδί. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται με τον ίδιο τρόπο, που συλλέγονται για οποιοδήποτε άλλο έγκλημα. Πρέπει να τηρείται αυστηρή διαδικασία συλλογής και σειρά κατοχής, για να μην μπορούν να αμφισβητηθούν στο δικαστήριο.

"Το ίδιο το ζώο είναι αποδεικτικό στοιχείο. Δεν μπορεί να σου πει τι συνέβη, ούτε έχει φωνή να εξηγήσει ότι το βασάνισαν, οπότε - όπως και στην κακοποίηση παιδιών - πρέπει εσύ να αποδείξεις τι του έκαναν, με όσα στοιχεία συγκεντρώσεις στη διερεύνησή σου." Πολιτειακή Αντιεισαγγελέας Michelle Welch.


Πηγή: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016