Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish
  • 2slide.jpg
  • aslide.jpg
  • slideshow_slide_1.jpg

Με χορηγική υποστήριξη της INTERAMERICAN και συμμετοχή στελεχών της ως μεντόρων-κριτών, οργανώθηκαν δύο σημαντικά εργαστήρια εφευρετικότητας και καινοτομίας στον τομέα της Υγείας: το Hacking Health Athens Hackathon, από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου και το MIT Hacking Medicine Athens Hackathon, από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου, στο κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Κατά το πρώτο Hackathon, από τις ομάδες που σχηματίστηκαν,  αναζητήθηκαν καινοτομικές λύσεις για τη βελτίωση του Ατομικού Ιατρικού Φακέλου Υγείας μέσω ψηφιακών εφαρμογών, ενώ κατά το δεύτερο Hackathon, θεματικές προκλήσεις για την αναζήτηση λύσεων ήταν η επαρκής γνώση (εγγραμματοσύνη) στην Υγεία και τα νέα πρότυπα επικοινωνίας για την Υγεία (στρατηγικές, τεχνολογίες πληροφορικής - εικόνας και ήχου, κανάλια, εργαλεία και μέσα επικοινωνίας).  

Στο Hacking Health Athens Hackathon αναπτύχθηκαν παρουσιάσεις με θέματα: «International Patient Summary: πρότυπα στην υπηρεσία της καινοτομίας», «Ο ψηφιακός ασθενής: το μέλλον του mHealth για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις», «Ψηφιακές προκλήσεις για μια περισσότερο υγιή κοινωνία». Στο διαγωνιστικό μέρος, με συμμετοχή στις ομάδες ιατρών και ασθενών -δηλαδή των τελικών χρηστών του Συνοπτικού Ιστορικού Ασθενή (IPS)- διακρίθηκαν τρεις προτάσεις: για ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων (1ο βραβείο), για πλατφόρμα συγκέντρωσης και ασφαλούς διαχείρισης προσωπικών ιατρικών δεδομένων προς χρήση για παροχή πρώτων βοηθειών μέσω app και τηλεφωνικού κέντρου (2ο βραβείο) και για ένα ψηφιακό βιβλιάριο υγείας για παιδιά, ως κέντρο έγκυρης ενημέρωσης γονέων και ιατρών, καθώς και ειδοποιήσεων (3ο βραβείο), το οικονομικό έπαθλο του οποίου χορήγησε η INTERAMERICAN. 

H εταιρεία ήταν χορηγός και στο MIT Hacking Medicine Athens Hackathon, με συμμετοχή των στελεχών της από τον τομέα Υγείας Γ. Βασαλάκη, Β. Τουλιά, Θ. Χαντζή και Ε. Ντάλα. Οι τρεις ομάδες που βραβεύθηκαν, παρουσίασαν ψηφιακές εφαρμογές για την ανάπτυξη της γνώσης στην Υγεία (Health Literacy) και αξιοποίηση της δυναμικής της ψηφιακής επικοινωνίας. Το 2ο βραβείο, που υποστήριξε με μέντορες και χρηματοδότησε η INTERAMERICAN, κατέκτησε η ομάδα «CardioMinitor». Η εφαρμογή που προτάθηκε, περιορίζει τη διάρκεια μετεγχειρητικής νοσηλείας καρδιοπαθών με σημαντική μείωση του κόστους. Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με παρακολούθηση εξ αποστάσεως, που περιλαμβάνει τη μεταφορά ιατρικών δεδομένων μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο θεράπων ιατρός λαμβάνει τα στοιχεία του ασθενή, χωρίς να χρειάζεται να είναι κοντά του, αξιολογεί την κλινική κατάστασή του και παρεμβαίνει μόνο όταν απαιτείται.

 

Μας στηρίζουν...