Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Τα στοιχεία πλέον επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σύνδεση της επιθετικής συμπεριφοράς απέναντι στα ώα με την ενδοοικογενειακή βία...

Όταν πριν από χρόνια η αστυνόμος Α' της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λος Άντζελες Κέλι Μαλντόφερ εργαζόταν στη δίωξη βίας και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ακόμα δεν είχε γίνει, με αποδείξεις, η σύνδεση μεταξύ της κακοποίησης ζώων και της κακοποίησης παιδιών. Κάποιος σκότωνε κάπου ένα σκύλο και κανείς δεν έδινε την πρέπουσα σημασία. τα εγκλήματα κατά των ζώων δεν θεωρούνταν καν εγκλήματα. Έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ίδια η Μαλντόφερ και ο συνάδελφός της στο LAPD, ντετέκτιως Έκτορ Σάντσεζ, έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα με το θέμα - έχουν μάλιστα επισκεφτεί και την Ελλάδα, προκειμένου σε σχετική ημερίδα να ενημερώσουν την ΕΛ.ΑΣ. Πλέον είναι δεδομένο ότι η κακοποίηση ζώων είναι απόδειξη συναισθηματικής διαταραχης, συνδέεται απόλυτα με την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση παιδιών ή ηλικιωμένοων, και η γνώση αυτής της σύνδεσης δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει εγκαίρως και να σώζει ζωές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 85% των γυναικών και το 63% των παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες για θύματα κακοποίησης έχουν βιώσει επεισόδιο κακοποίησης σκύλου από τον ίδιο δράστη. Το 71% των γυναικών που φιλοξενήθηκαν σε ανάλογους ξενώνες κατέθεσαν ότι ο σύντροφός τους τραυμάτισε ή σκότωσε το κατοικίδιό τους ενώ το 32% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που είχαν κατοικίδιο ανέφεραν ότι το παιδί τους αναπαρήγαγε τη βία, τραυματίζοντας ή σκοτώνοντας το κατοικίδιο.

Κανένα παιδί δεν βασανίει ζώα χωρίς λόγο. Σημαίνει ότι έχει υπάρξει θύμα βίας, την οποία αναπαράγει πάνω στο ζώο.

Άρα, όταν βλέπουμε ένα παιδί να κακοποιεί ένα ζώο, δεν μπορούμε να το προσπερνάμε με την δικαιολογία "παιδιά είναι, παίζουν". Κανένα παιδί δεν βασανίζει ζώα στα καλά καθούμενα. Σημαίνει ότι το παιδί είναι θύμα βίας και την αναπαράγει πάνω στο ζώο. Τότε πρέπει να παρέμβει η αστυνομία, εμπλέκοντας κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικούς ψυχολόγους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι κατά συρροή δολοφόνοι είχαν όλοι ιστορικό κακοποίησης ζώων. Αν γνωρίζαμε εγκαίρως της συσχέτιση, θα είχαμε σώσει πολλές ζωές.

Από το 2005, στο LAPD έχει δημιουργηθεί ειδική μονάδα καταστολής, η Animal Cruelty Task Force. Οι υποθέσεις κακοποίησης ζώων διερευνώνται σαν όλες τις άλλες. Σήμερα, η ειδική ομάδα δεν προστατεύει μόνο τα ζώα, αλλά έχει καταλήξει να είναι τοσημαντικότερο εγαλείο πρόληψης και προστασίας της ίδιας της κοινωνίας.

Της Μανίνας Ντάνου


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Κ - σελ. 50

Ημερομηνία: 21/02/2016