Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Η αντιμετώπιση της βίας σε κατοικίδια ή αδέσποτα είναι το καλύτερο εργαλείο προστασίας της κοινωνίας, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ.

Την άνγωστη σχέση που συνδέει την κακοποίηση ζώων με την ενδοοικογενειακή βία έκαναν γνωστή αξιωματικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λος Άντζελες (LAPD) μαζί με την πολιτειακή αντιεισαγγελέα της Βιρτζίνια σε ημερίδα που διοργάνωσε τον περασμένο Νοέμβριο η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και η ΜΚΟ "Συμμαχία για την Ελλάδα" μαζί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ. Θέμα της ήταν "Ο κύκλος της βίας, από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία".

Ποιος θα μπορούσα να φανταστεί ότι ένα παιδί που χτυπά το καοικίδιό του μπορεί να είναι είτε θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε παρατηρητής τέτοιων περιστατικών μέσα στην οικγένειά του. Και όμως, μέσω της εφαρμογής του νόμου στις ΗΠΑ έχει εντοπισθεί με σαφήνεια ότι η βιαοπραγία σε βάρος ενός ζώοου μεταφράζεται πολύ γρήγορα και συχνά σε βιαιοπραγία σε βάρος ανθρώπων.

Απόδειξη συναισθηματικής διαταραχής

Όταν η Κέλι Μαλντόφερ, αστυνόμος της LAPD, δούλευε στη διώξη βίας και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών δεν είχε γίνει ακόμη αυτή η συσχέτιση. Κάποιος κάπου σκότωνε ένα σκύλο, είτε κατοικίδιο είτε αδέσποτο, αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν να το ερευνήσει περισσότερο, επειδή τα περιστατικά κακοποίησης ζώων δεν θεωρούναν κάτι το ιδιαίτερο.

Σήμερα έιναι δεδομένο πια ότι η κακοποίηση ζώων είναι η απόδειξη συναισθηματικής διαταραχής, συνδέεται απόλυτα και αναμφισβήτητα με την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση παιδιών ή ηλικιωμένων και η γνώση αυτής της σύνδεσης δίνει στην Αστυνομία τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης που σώζει ζωές.

Η κακοποίηση ζώων δεν αντιμετωπίζεται πλέον από τις αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ ως μεμονωμένο συμβάν που μπορεί κα ιαν αγνοηθεί, αλλά ως προειδοποιητικό σήμα ότι και τα μέλη τςη οικογένειας του εκάστοτε δράστη κινδυνεύουν.

Γι'αυτό το LAPD έχει συγκροτήσει από το 2005 ειδική μονάδα καταστολής της βίας κατά των ζώων την ίδια στιγμή που η Γενική Εισαγγελία της Βιρτζίνια συνέστησε ειδική μονάδα εισαγγελέων οι οποίοι συμβουλεύουν και εκπαιδεύουν εισαγγελείς σε όλη την αμερικανική επικράτεια στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων.

Έτσι, οι ειδικές μονάδες καταστολής της βίας κατά των ζώων λειτουργούν πια για τις διωκτικές αρχές στις ΗΠΑ ως το καλύτερο εργαλείο προστασίας της κοινωνίας και όσο πιο άμεσα διερευνάται η κακοποίηση ζώων, τόσο νωρίτερα μπορούν αστυνομία και κοινωνικοί λειτουργοί να παρέμβουν σε μια οικογένεια και να σπάσουν τον κύκλο της βίας .

Το πρώτο θύμα της ενδοοικογενειακής βίας

"Τα νούμερα που παρουσιάστηκαν είναι πολύ υψηλά και αυτό που μας είπαν οι αμερικανοί αστυνομικοί είναι ότι το κατοικίδιο συχνά είναι το πρώτο θύμα της ενδοοικογενειακής βίας και χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για να συμμορφωθούν οι άλλοι," αναφέρει στο ΒΗΜΑ η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση. Σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την κυρία Μαλντόρφερ και τον επιθεωρητή Έκτορ Σάντσεζ κατά τη διάρκεια της ημερίδας, το 85% των γυναικών και το 63% των παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες για θύματα κακοποίησης έχουν βιώσει επεισόδιο κακοποίησης κατοικιδίου. Το 71% των γυναικών που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες για θύματα κακοποίησης κατέθεσαν ότι ο σύντροφός τους τραυμάτισε ή σκότωσε το κατοικίδιό τους, το 32% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που είχαν κατοικίδιο ανέφεραν ότι το παιδί τους αναπαρήγαγε τη βία τραυματίζοντας ή σκοτώνοντας το κατοικίδιο και το 62% με 76% των περιστατικών κακοποίησης ζώων συμφαίνουν μπροστά σε παιδιά.

Σπό το 2015 το FBI κατατάσσει επίσημα την κακοποίηση ζώων στην κορυφαία κατηγορία κακουργημάτων, χωρίζοντάς τη σε τέσσερις κατηγορίες: απλή ως ακραία παραμέληση, εσκεμμένη κακοποίηση ή βασανισμός, οργανωμένη κακοποίηση (κυνομαχίες) και σεξουαλική κακοποίηση.

Ως το 2015 τα εκγλήματα αυτά δεν υπολογίζοντας από το FBI στις εθνικές στατιστικές επειδή καταχωρίζοντας στην κατηγορία "λοιπά εγκλήματα" από την οποία είναι αδύνατον να συναγάγει κανείς σαφή συμπεράσματα. Σήμερα η κακοποίηση ζώων και η συσχέτισή της με άλλα εγκλήματα θα μελετάται σε εθνικό επίπεδο με στατιστικές από όλες τις Πολιτείες.

Νομοθετικά κενά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η νομοθεσία για περιστατικά κακοποίησης ζώων είναι "τρύπια", όπως τη χαρακτηρίζει η κυρία Μολφέση. "Η νομοθεσία μας έιναι τρύπια και αυτό θα το καταλάβει κανείς αν τη συγκρίνει με τη νομοθεσία σε κάποια άλλη χώρα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και έχουν υπάρξει καταδίκες. Το θέμα είναι αν φτάνουν αυτές οι υποθέσεις στα δικαστήρια ή αν χάνονται κάπου στη διαδρομή. Αν δηλαδή, η αστυνομία δεν διερευνήσει το περιστατικό, όπως θα έκανε με οποιοδήποτε άλλο έγκλημα, τότε το περιστατικό φτάνει λίγο αδύναμο στη δικαστική αίθουσα", σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, ο δράστης, όπως ανέφεραν οι δύο εκπρόσωποι της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λος Άντζελες, θα χρειαστεί να καταβάλει εγγύηση 20.000 δολαρίων (18.600 ευρώ) για να αποφυλακιστεί ως την ημέρα εκδίκασης, ενώ το ποσό της εγγύησης διπλασιάζεται αν διαπιστωθεί χρήση όπλου και αυξάνεται περεταίρω αν υπάρχει δράση συμμορίας.

"Είναι γεγονός ότι η προστασία των ζώων του τόπου μας αποτελεί ένα πρωταρχικό κοινωνικό ζήτημα που αφορά κρατικούς και τοπικούς φορείς, και φυσικά όλους τους πολίτες της κοινωνίας μας. Η ορθή μεταχείριση των ζώων καταεικνύει υψηλό επίπεδο παιδίας και σωστή διαμορφωμένη κοινωνική κουλτούρα. Απεναντίας, όπως χαρακτηριστικά είπε ο αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον, 'μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε κακό στα ζώα θα είμαστε ακόμη απολίτιστοι'," ανέφερε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, ως το τέλος Οκτωβρίου, όσον αφορά την κακοποίηση, τον βασανισμό και τη θανάτωση των ζώων.

Ειδικότερα η ΕΛ.ΑΣ. δέχθηκε 950 καταγγελίες, επιλήφθηκε 833 περιπτώσεων, βεβαίωσε 469 παραβάσεις, συνέλαβε 140 άτομα και σχηματίστηκαν 767 δικογραφίες.

"Το σημαντικότερο όμως ζήτημα είναι η σύνδεση της κακοποίησης των ζώων με άλλες εγκληματικές συμπεριφορές. Η κακοποίηση ζώων από πολλά χρόνια πριν αναγνωριζόταν ως σημάδι παθολογίας των πιο βίαιων παραβατών. Οι μεγαλύτεροι εγκληματιές - δολοφόνοι στην ιστορία έχουν παρελθόν κακοποίησης ζώων. Οι πολυετείς έρευνες καταδεικνύουν πως το κοινωνικό αυτό φαινόμενο έχει πολύ βαθιές εκφάνσεις και σχετίζεται άμεσα με σχεδόν το σύνολο των έκνομων και βίαιων συμπεριφορών, όπου μία εξ αυτών είναι και η οικογενειακή βία, ανέφερε ο κύριος Τσακνάκης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε μια συνοπτική παρουσίαση στην αστυνομική ακαδημία παρουσία 250 φοιτητών αλλά και συνάντηση εργασία των ξένων αξιωματικών με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά της διάρκεια της τρίωρης αυτής συζήτησης οι δύο πλευρές συμφώνησαν να σταλούν τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων: "Νομίζω ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα. Ότι έχει αναγνωριστεί αυτή η σχέση και η σοβαρότητα αυτής της κατάσταστης. Αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί μάς έχουν στείλει τα πρωτόκολλα, εμείς τα μεταφράζουμε και θα τα στείλυμε στην Αστυνομία", λέει στο ΒΗΜΑ η κυρία Μολφέση. 

Της Ελένης Κωνσταντάτου


Πηγή: HELIOS Plus (συνδρομητικής υπηρεσία "ΤΟ ΒΗΜΑ")

Ημερομηνία: 20/02/2016