Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Η ΕΥΔΑΠ παραδοσιακά τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το νερό, που απευθύνονται σε φορείς και πολίτες. Για το 2022 οι δράσεις της ΕΥΔΑΠ διευρύνθηκαν σημαντικά και οργανώθηκε η «Εβδομάδα Νερού» από τις 21 έως τις 24 Μαρτίου. Οι εορταστικές δράσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 21 Μαρτίου με τα εγκαίνια του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος «Σπάμε το Φράγμα της Μηχανικής».

Το πρόγραμμα αφορά σε μαθητές της  Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Φράγματος Μαραθώνα. Μέσα από το παιχνίδι και την ενεργή συμμετοχή τους, οι μαθητές κατανόησαν την επίδραση που είχε το έργο της κατασκευής του Φράγματος στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης των Αθηνών και εξοικειώθηκαν με τη διαδικασία κατασκευής ενός μηχανικού έργου. Στους μαθητές δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν το Φράγμα του Μαραθώνα από κοντά και να το δουν μέσα από τη ματιά των εργαζομένων εκεί, ακολουθώντας την πορεία του από τότε που κατασκευάστηκε έως και σήμερα.

Την Τρίτη 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το Digital Athens Water Forum με τίτλο «Το νερό για την πόλη και η πόλη για το νερό». Το συνέδριο διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Fiware4water Εθνών με σκοπό την προώθηση κοινών ιδεών σχετικά με το νερό.

Είναι η πρώτη μεγάλη δημόσια ψηφιακή συζήτηση που οργάνωσε η ΕΥΔΑΠ για το νερό στην Αθήνα με θεματολογία για την ιστορία του νερού στην Αττική, τον αστικό κύκλο του νερού, αλλά και θέματα διαχείρισης και αξιοποίησής του, καθώς και δράσεις μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αναδεικνύοντας τη διάσταση της βιωσιμότητας και της ορθολογικής χρήσης του νερού.

Την ψηφιακή εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, ενώ συμμετείχαν 14 ομιλητές από την ΕΥΔΑΠ και άλλους σημαντικούς οργανισμούς της Αθήνας. Καλεσμένοι από τον Δήμο Αθηναίων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών μαζί με στελέχη της ΕΥΔΑΠ μίλησαν για διαφορετικές πτυχές της διαχείρισης του νερού στην πόλη, ενώ είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν ζωντανά τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του κοινού. Την εκδήλωση έκλεισε ο Αναστάσιος Τόσιος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, μιλώντας για τον κοινωνικό χαρακτήρα νερού και τις δράσεις της ΕΥΔΑΠ που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση πολιτών σε αυτό.

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό we4all, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενέργεια  δενδροφύτευσης στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους, με συμμετοχή εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μέρος των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της ΕΥΔΑΠ, καθώς πρόκειται να φυτεύει ένα δέντρο για κάθε πέντε λογαριασμούς που θα αποστέλλονται ψηφιακά. Η καμπάνια ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2021 με τη δημιουργία ενεργοποίησης του ηλεκτρονικού λογαριασμού (e-bill) μέσω μιας εξαιρετικά απλής διαδικασίας καταργώντας έτσι τους έντυπους λογαριασμούς.

Η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης χαρτιού, η δενδροφύτευση και η επιβράβευση των πελατών αποτελούν ένα ακόμη βήμα της ΕΥΔΑΠ προς τη διασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 24 Μαρτίου με την απονομή των βραβείων διαγωνισμού καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ (EYDAP Innovation Challenge). Ο διαγωνισμός είχε σκοπό την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων για την πρόβλεψη ελαττωματικών μετρητών και μέσης κατανάλωσης με απώτερο στόχο τη μείωση της άσκοπης σπατάλης νερού. 

Δεκάδες αξιόλογες ακαδημαϊκές και ερευνητικές ομάδες, μικρές επιχειρήσεις και startups με τεχνογνωσία στην επιστήμη, την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, την επιχειρηματική ευφυία, τα συστήματα λογισμικού, αλλά και εμπειρία στη λειτουργία υδραυλικών συστημάτων, κατέθεσαν αίτηση παρουσιάζοντας τις τεχνολογικές τους γνώσεις και δεξιότητες, την εμπειρία τους και τη στόχευσή τους.

Τα βραβεία κέρδισαν οι εταιρείες Wings ICT Solutions (1η θέση) και Core Innovation (2η θέση) για την κατηγορία Αλγόριθμος Πρόβλεψης Ελαττωματικών Μετρητών ενώ για την κατηγορία Αλγόριθμος για την Πρόβλεψη Κατανάλωσης Μετρητών την 1η θέση κέρδισε η εταιρεία Dropouts, με την εταιρεία  Libra AI να καταλαμβάνει τη 2η θέση.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Χρίστος Δήμας,  απευθύνοντας χαιρετισμό και στήριξη στο διαγωνισμό, αλλά και σε κάθε παρόμοια ενέργεια που ενθαρρύνει την Καινοτομία.  Οι ομάδες βραβεύτηκαν από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Έρευνα και Καινοτομία κ. Χρίστο Δήμα, την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ  κα. Ντόρα Βαρβαρίγου, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Υπερταμείου κ. Στέφανο Γιουρέλη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρη Σαχίνη.

Το «EYDAP Innovation Challenge» αποτελεί τον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας στη σειρά «HCAP Incentivized competition series», μέσω της οποίας οι δημόσιες επιχειρήσεις που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) διαθέτουν για πρώτη φορά δεδομένα (data), περιγράφουν συγκεκριμένα λειτουργικά και επιχειρησιακά προβλήματα και ζητούν λύσεις. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν, αξιολογήθηκαν και επαληθεύθηκαν σε πραγματικές συνθήκες.

Όλες οι δράσεις της Εβδομάδας Νερού αναδεικνύουν τη διάθεση της ΕΥΔΑΠ για μια νέα εποχή επικοινωνίας και καινοτομίας σε πολλούς τομείς  δίνοντας έμφαση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη που συνδέεται άρρηκτα με την επιχειρηματική στρατηγική της ΕΥΔΑΠ.

Παρακολουθείστε την εκδήλωση απονομής των βραβείων