Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Αύξηση πωλήσεων και μικρή υποχώρηση καθαρών κερδών σημείωσε το 2002 η καπνοβιομηχανία Καρέλιας.
Ειδικότερα:

  • Ο κύκλος εργασιών διευρύνθηκε από το 1,184 στο 1,265 δισ. ευρώ.
  • Το EBITDA διαμορφώθηκε στα 110,1 εκατ. έναντι 106,9 εκατ. το 2021.
  • Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν από τα 87,7 στα 85,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης είχαν διαμορφωθεί στα 659,13 εκατ. ευρώ και το θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα συν χρηματοοικονομικές επενδύσεις στο κυκλοφορούν και στο πάγιο ενεργητικό, μείον δανεισμός και χρηματοδοτικές μισθώσεις) στο απίστευτο ποσό των 642,22 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εισηγμένης θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 11,80 ευρώ ανά μετοχή (υψηλότερο από πέρυσι)

Σε ότι αφορά τις φετινές προοπτικές της εισηγμένης, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι:

Η πορεία του Ομίλου κατά τους πρώτους μήνες του 2023 κρίνεται ως ιδιαιτέρα ικανοποιητική, αφού, εν μέσω συνεχιζόμενων αυξήσεων στο κόστος πρώτων υλών αλλά και εντατικοποίησης του ανταγωνισμού από προϊόντα εναλλακτικού τρόπου παροχής νικοτίνης, ο όγκος πωλήσεων δείχνει να διατηρείται σε ελαφρά ανοδικά επίπεδα, ενώ ο κύκλος εργασιών σημειώνει σημαντική άνοδο μετά και από τις αυξήσεις εργοστασιακών μας τιμών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους πρώτων υλών.

Αν και σε πολλές πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας οι πληθωριστικές τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα δείχνουν να αμβλύνονται, εν τούτοις οι τιμές προμηθειών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σε ορισμένα όμως είδη, όπως τα υλικά φιλτροποιΐας, οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζονται με πρωτοφανείς ρυθμούς, υποβοηθούμενες από το μικρό αριθμό προμηθευτών και την έλλειψη προσφοράς, σε συνδυασμό με την ανάγκη των καπνοβιομηχανιών για αποθεματοποίηση. Έτσι, ο Όμιλος είναι αναγκασμένος να λειτουργεί υπό καθεστώς σημαντικής αβεβαιότητας ως προς το κόστος κατά τη διάρκεια του έτους, αφού ο χρονικός ορίζοντας των τιμών που προσφέρονται είναι πολύ βραχύς. Πιστεύουμε, όμως, πως η αναμενόμενη αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει και σε μερική εκλογίκευση της αγοράς τέτοιων υλών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του 2023, ο όγκος πωλήσεων στις διεθνείς μας αγορές κινείται στα υψηλά επίπεδα του 2022, με αύξηση πωλήσεων στις αγορές της Άπω Ανατολής μετά από αρκετό διάστημα, αλλά και στα καταστήματα ταξιδιωτικής λιανικής της Τουρκίας, των χωρών του Περσικού Κόλπου και της Αιγύπτου. Ικανοποιητική πορεία αναμένεται και στις βαλκανικές αγορές μας, όπου, όμως, οι πρόσφατες αυξήσεις στη φορολογία καπνικών προϊόντων στη Βουλγαρία και την Αλβανία από τη μία δίνουν τη δυνατότητα για μικρές αυξήσεις στις εργοστασιακές μας τιμές, από την άλλη όμως εγκυμονούν κινδύνους αποσταθεροποίησης της αγοράς και αλλαγής των τάσεων των μεριδίων.

Στην ελληνική αγορά, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα και σταθερότητα στον καπνό για στριφτό. Παρότι η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από εναλλακτικά προϊόντα παροχής νικοτίνης, τα σήματά μας δείχνουν ισχυρή ανθεκτικότητα και συνεχίζουν την αξιοζήλευτη πορεία των προηγούμενων ετών από πλευράς όγκου και εσόδων. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση το 2023 είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, κατά συνέπεια αναμένουμε αυξημένες πωλήσεις στα καταστήματα ταξιδιωτικής λιανικής.