Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ στηρίζει τον Πολιτισμό και γίνεται αρωγός στην περιοδική Έκθεση του Νομισματικού Μουσείου με τίτλο "Μετάλλια του Αγώνα", η οποία συμμετέχει στην Δράση Εθνικής Εμβέλειας "Ελλάδα 21" για τον Εορτασμό της Επετείου των 200 ετών από την απελευθερωτική Επανάσταση του 1821. Την έκθεση θα εγκαινιάσει επίσημα στις 18 Ιανουαρίου 2022 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το άνοιγμα της έκθεσης πλαισιώνεται από μία  χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση με τίτλο "ΑΓΩΝ: Το Αστέρι των Χριστουγνέννων στο Νομισματικό Μουσείο" που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος.

Πρόκειται για ένα γόνιμο εικαστικό διάλογο ανάμεσα σε χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια εμπνευσμένα από την Ελληνική Επναάσταση του 1821, τους ήρωες και πρωταγωνιστές της, που αποθησαυρίζονται στο Νομισματικό Μουσείο, και σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες 17 διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους εμπνευσμένα από τα "Μετάλλια του Αγώνα", οι γλύπτες Ανδρέας Βερναρδάκης, Στέλιος Γαβαλάς, Αφροδίτη Λίτη, Γιώργος Μπαρδάκας, Σταύρος Παναγιωτάκης, Γιώργος Σταματόπουλος, οι χαράκτες Μαρία Κομπατσιάρη, Βίκυ Τσαλαματά, οι ζωγράφοι Εριέττα Βορδώνη, Κατερίνα Βράκα, Κωνσταντίνος Κωστούρος, Χριστίνα Λάππα, Μαρία Μαραγκουδάκη, Νίκος Τσιαπάρας, ο εικαστικός Μηνάς Μαυρικάκης, καθώς και οι εικαστικοί κοσμημάτων Ελένη Δασκαλάκη και Αθηνά Παπά.

Κομβικό έκθεμα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία αποτελεί η αναμνηστική σειρά 12 ιστορικών μεταλλίων με κύριο θέμα τον αγώνα του 1821, έργο του επίσημου χαράκτη του ελληνικού νομισματοκοπείου επί Όθωνος, Konrad Lange (1806-1856), που συνιστά ένα ισχυρό μέσο αναγνώρισης, προβολής και μνήμης του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Για πρώτη φορά θα εκτεθούν στο κοινό και οι μοναδικές μήτρες των εν λόγω μεταλλίων, δείγματα της εξαιρετικής καλλιτεχνίας του χαράκτη.

Η φετινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση είναι διπλά σημαντική καθώς πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, προκειμένου να βραβευτούν αντιπροσωπευτικά 21 από τους αφανείς ήρωες, που εδώ και δύο χρόνια πρωτοστατούν κάτω από αντίξοες συνθήκες στον πανελλαδικό αγώνα ενάντια στη θανατηφόρο νόσο του COVID-19.

Η διάρκεια της Έκθεσης θα είναι από τις 30 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 και με απώτερο στόχο την παρουσίαση της θαυμαστής ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας μέσα από τα έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών και τον εορτασμό του βαρυσήμαντου για το έθνος μας ιστορικού γεγονότος της απελευθερωτικής Επανάστασης του 1821.

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα 

Δείτε εδώ την Πρόσκληση