Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Το μουσείο του Ούζου Πλωμαρίου «Ο Κόσμος του Ούζου», ανοίγει και πάλι τις πύλες του για το κοινό
Στις παρυφές του Πλωμαρίου, τον καταπράσινο οικισμό της Λέσβου, μέσα σ’ έναν πανέμορφο ελαιώνα, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της αποσταγματοποιίας όπου παράγεται και εμφιαλώνεται το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, καθώς και το Μουσείο Ούζου «Ο Κόσμος του Ούζου».

Το Ούζο Πλωμαρίου είναι το παραδοσιακό εθνικό μας απόσταγμα που από το 1894 ενώνει τις παρέες και περικλείει στη γεύση του την ελληνική κουλτούρα. Στο παραδοσιακό αποστακτήριο, ακολουθείται πιστά η συνταγή όπως ακριβώς την εμπνεύστηκε ο ιδρυτής Ισίδωρος Αρβανίτης 127 χρόνια πριν, με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, οι οποίοι παρασκευάζονται σήμερα με την ίδια παραδοσιακή τέχνη όπως παλιά.

Φέτος είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τον «Κόσμο του Ούζου» καθώς συμμετέχει στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21», στα πλαίσια της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η αποσταγματοποιία έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφαλούς ξενάγησης των επισκεπτών ανοίγει τις πόρτες του Μουσείου που είναι έτοιμο να υποδεχτεί και πάλι τους επισκέπτες του.

Οι επισκέπτες του Μουσείου ο «Κόσμος του Ούζου», έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν ένα ταξίδι στην παράδοση, με συνοδοιπόρο αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα κατά τη διάρκεια της απόσταξης όπως παλιοί άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά και μηχανήματα επικόλλησης. Επίσης,  μπορούν να παρακολουθήσουν όλη την παραγωγική διαδικασία από τον χώρο της απόσταξης μέχρι και την εμφιάλωσή του. Θα γνωρίσουν από κοντά τα συστατικά, τα βότανα και τους καρπούς όπως τον γλυκάνισο, θα γευτούν το εκλεκτό, από 100% διπλή απόσταξη Ούζο Πλωμαρίου και θα μάθουν τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την ιστορία του Ούζου και θα ακολουθήσουν βήμα-βήμα τα χνάρια του Ισίδωρου Αρβανίτη στην προσπάθειά του να δημιουργήσει την τέλεια ισορροπία που αναζητούσε.

Για όποιον αποφασίσει να επισκεφτεί το πανέμορφο νησί της Λέσβου, αξίζει να επισκεφτεί το παραθαλάσσιο χωριό στα νότια του νησιού, το Πλωμάρι, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλές χάρες: την κρυστάλλινη θάλασσά του, το γραφικό λιμάνι του, τους φιλόξενους κατοίκους του που υποδέχονται κάθε καλοκαίρι εγχώριους και ξένους τουρίστες. Μα πάνω απ’ όλα για το φίνο απόσταγμα που το έχει αναδείξει, και δικαίως, ως την πρωτεύουσα του ούζου. Μια ξεχωριστή εμπειρία σας περιμένει, ζήστε τη!
Πληροφορίες Μουσείο Ούζου: «Ο Κόσμος του Ούζου»
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο, 10:00-15:00
Ξεναγήσεις έως 8 άτομα, έναρξη ξενάγησης κάθε ώρα.
Ελεύθερη είσοδος
Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης. Ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση.
Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, Λέσβος, 2252031450
Το Ούζο Πλωμαρίου εμπνέεται από το παρελθόν και μας ταξιδεύει στο μέλλον

 

Δημιούργησε συλλεκτική συσκευασία με αφορμή τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας μας και πραγματοποιεί δράσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά

Η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, εμπνευσμένη από τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας και τα σχέδια των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών γιορτάζει το πνεύμα της ελευθερίας που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και δημιουργεί συλλεκτική επετειακή φιάλη. Οι φιάλες είναι χειρόγραφα αριθμημένες και κυκλοφορούν μόνο 1821 τεμάχια - ενισχύοντας έτσι την συλλεκτικότητα και μοναδικότητα της κάθε μίας.

Αυθεντικότητα, παράδοση & ελληνική κληρονομία, αυτές είναι οι τρεις αξίες που φέρει το Ούζο Πλωμαρίου σε κάθε άνοιγμα της φιάλης, σε κάθε του γουλιά από το 1894! Εδώ και 127 χρόνια, το  γλυκόπιοτο Ούζο Πλωμαρίου παράγεται βασισμένο στην ίδια ακριβώς μυστική συνταγή και με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης, μέσα σε 18 χειροποίητους χάλκινους άμβυκες. Η Παράδοση και ιστορία βρίσκονται στην καρδιά της αποσταγματοποιίας και αποτελούν αξίες που το Ούζο Πλωμαρίου φέρνει στο σήμερα. Φέτος, περήφανα γιορτάζει, τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας μας, μέσω της επετειακής φιάλης, που υιοθετεί στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συγκεκριμένα, στοιχεία από τις λεπτομέρειες των εξαιρετικών κεντημάτων των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών. Η συσκευασία αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής όπου με υπερηφάνεια και αισιοδοξία μεταφέρει την πολιτιστική κληρονομιά και αυθεντικότητα του τόπου μας στο μέλλον.