Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Η δυναμική των εξαγωγών που οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη, οι συνέργειες με την Terra Creta, τα σταθερά κέρδη και η εκτίμηση περί αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στο επόμενο διάστημα.

Με κεκτημένη ταχύτητα από το 2022, που αποτέλεσε χρονιά «σταθμό» για την πορεία της, φαίνεται πως συνέχισε και φέτος η Μέλισσα Κίκιζας. Για άλλη μια χρονιά, κατορθώνει να ενισχύσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών αν και συνεχίζει να καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από προκλήσεις όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, το υψηλό κόστος πρώτων υλών και ενέργειας και η σημαντική αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Κίκιζας, η Μέλισσα Κίκιζας πρόκειται να κλείσει την χρονιά με τζίρο κοντά στα 130 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά περίπου 9,5%-10% σε σχέση με τα 119 εκατ. ευρώ του 2022. Σημειώνεται πως ο κύκλος εργασιών αυτός αφορά αποκλειστικά την εταιρεία Μέλισσα Κίκιζας και δεν περιλαμβάνει την θυγατρική που διαθέτει ο όμιλος στην Πολωνία.

Σταθερά τα κέρδη – Εκτιμήσεις αποκλιμάκωσης για τον πληθωρισμό

Όσον αφορά τα κέρδη, όπως σημείωσε ο κ. Κίκζας, παρέμειναν σταθερά συγκριτικά με το 2022. Εκτιμάται, λοιπόν, πως θα κινηθούν περί τα 4,5 εκατ. ευρώ όσο αφορά τα προ φόρων αποτελέσματα και περί τα 3,5 εκατ. ευρώ για τα μετά φόρων, σε μια εξέλιξη που σημαίνει πως αντιστοιχούν φέτος σε χαμηλότερο ποσοστό επί του τζίρου. Όπως τόνισε, ο τομέας του ελαιολάδου (Terra Creta), λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην διεθνή αγορά, δεν απέδωσε τα κέρδη που αναμενόταν αρχικά ενώ στην αγορά των ζυμαρικών η εταιρεία έχει «θυσιάσει» την κερδοφορία της στην προσπάθεια απορρόφησης των ανατιμήσεων, που έχουν προκληθεί από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. «Έχουμε ουσιαστικά μηδενίσει την κερδοφορία μας στην εσωτερική αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κίκιζας,ο οποίος, πάντως, εκτίμησε πως σύντομα θα επέλθει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και σταθεροποίηση των τιμών, τουλάχιστον στην κατηγορία, όπου δραστηριοποιείται η Μέλισσα Κίκιζας. Υπογράμμισε δε πως τόσο το λιανεμπόριο όσο και η βιομηχανία έχουν πραγματοποιήσει υπερβάσεις όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να στηρίξουν την κοινωνία στο θέμα της ακρίβειας.

Ενισχύονται οι εξαγωγές

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως, όπως τόνισε ο κ. Κίκιζας, οι εξαγωγές ζυμαρικών, που αυξήθηκαν και φέτος πάνω από 70%, αποτέλεσαν και το 2023 σε σημαντικό βαθμό την κινητήριο δύναμη πίσω από την αύξηση του τζίρου της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως ήδη από 2022 η ραγδαία ανάπτυξη των εξαγωγών ζυμαρικών (+77%) συνδυάστηκε με τις εξαγωγές ελαιολάδου και αποτέλεσμα ήταν ο κλάδος των εξαγωγών να αποτελεί το 35% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας .Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση για την χρήση 2022« η σημαντική αύξηση των εξαγωγών απέδειξε την στόχευση της Εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού. Η συνεχής προσπάθεια για άνοιγμα νέων αγορών και ενίσχυση της παρουσίας σε υφιστάμενες αγορές αποδίδει καρπούς οδηγώντας την ανάπτυξη της εταιρείας». Αξίζει να αναφερθεί πως μέσα στο 2023 -όπως έχει γίνει γνωστό- η εταιρεία ξεκίνησε δύο νέες συνεργασίες επί αμερικανικού εδάφους, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στην υπάρχουσα με την Walmart, η οποία επίσης πρόκειται να διευρυνθεί. Συγκεκριμένα το 2024 η Mέλισσα Κίκιζας πρόκειται να τοποθετήσει και επώνυμους κωδικούς στα ράφια του αμερικάνικου κολοσσού, για τον οποίο αυτή την στιγμή παράγει προιόντα ιδιωτικής ετικέτας. Ακόμη θα πρέπει να αναφερθεί πως μέσα στο 2023 η Μέλισσα Κίκιζας τοποθέτησε τα προϊόντα της και στην Κίνα και την Αυστραλία, όπου έχει παρουσία στην αλυσίδα Coles με κωδικούς pasta kids αλλά και με τη νέα σειρά ζυμαρικών «boost» με πρωτεΐνη, ambassador της οποίας είναι ο star του NBA Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Αναφοράς χρήζει, επίσης, το γεγονός πως η Μέλισσα Κίκιζας αξιοποιεί τον εξαγωγικό προσανατολισμό της Terra Creta, που έχει αποκτήσει από τον Δεκέμβριο του 2021 (και έχει απορροφήσει στην συνέχεια) και της οποίας το 97% του τζίρου προέρχεται από εξαγωγές σε πάνω από 40 χώρες, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την προσπάθεια της εταιρείας ελαιολάδου με το διεθνές δίκτυο, που έχει αναπτύξει για ζυμαρικά της. Ακολουθείται μια λογική συνεργιών, λοιπόν, ως προς την εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αποτυπώνεται και στα κοινά περίπτερα των δυο εταιρειών στις διάφορες διεθνείς εκθέσεις όπου συμμετέχουν.

Οι επενδύσεις συνεχίζονται

Είναι αξιοσημείωτο ακόμη ότι η εταιρεία έχει επενδύσει τα τελευταία 5 χρόνια περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ ενώ προγραμματίζει και νέες δυναμικές κινήσεις. Υπενθυμίζεται πως φέτος, στα μέσα Μαΐου, υπέγραψε με την τράπεζα Eurobank και το Ελληνικό Δημόσιο, τη σύμβαση ομολογιακού δανείου, με σκοπό την επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ζυμαρικών στο 5ο χλμ. Λάρισας – Φαρσάλων.

Το δάνειο, ύψους €11.689.051 εκατ., με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης &; Ανθεκτικότητας, θα συμπληρώσει μαζί με ίδια κεφάλαια της εταιρίας το ποσό της επένδυσης συνολικού ύψους €18,3 εκατ., για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας στη θέση «Λαρισινά» του Δήμου Κιλελέρ.

Η επένδυση, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 , χρηματοδοτείται κατά 22,66% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (€4,145 εκατ.) και 41,24% μέσω δανείου της Eurobank (€7,544 εκατ.). Το 36,10% καλύπτεται μέσω ιδίας συμμετοχής της ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕΤ. Μέρος της εν λόγω επένδυσης αναμένεται να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Σκοπός της επένδυσης είναι η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων κτιριακών και λοιπών τεχνικών και ειδικών εγκαταστάσεων, καθώς και η προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού με στόχο την άρτια λειτουργία της παραγωγικής μονάδας και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας παραγόμενων προϊόντων.